重庆大学| 主页焦点| 主页推荐| 网站地图| 使用帮助 RSS 我要投稿

阿卜杜拉国王科技大学黄国维教授学术报告

时间 : 2019年11月12日 16时00分

地点 : 重庆大学虎溪校区综合楼Z125

主办单位 : 前沿交叉学科研究院

为未来供能

主讲人 : 黄国维教授

2017年,全球约75.3亿人口消耗1397亿吨能源(平均18.5太瓦)。在全球范围内,以碳为基础的化石燃料的燃烧供应超过了能源需求的81%,因此,从工业化前的280ppm到今年测量的415.26 ppm的历史最高水平,所观察到的二氧化碳水平上升是由繁荣的工业社会造成的。大气中不断增加的二氧化碳浓度极有可能导致全球变暖、海平面上升和海洋酸化。为了减少现代社会的环境足迹并解决化石资源的局限性,全球能源需求的预期增长必须与碳中性能源生产和载体系统的实施同步进行。在本报告中,将讨论目前的能源状况和未来的选择。最后将介绍我们在解决有关能源问题方面的一些研究工作。

In 2017, the estimated world population of 7.53 billion people consumed 13.97 Gtoe of energy (at an average rate of 18.5 TW). Globally, burning of carbon- d fossil fuels supplies over 81% of the energy demand, and hence the prospering industrial societies are responsible for the observed increase in carbon dioxide levels form preindustrial 280 ppm to the record high of 415.26 ppm measured this year. The constantly increasing atmospheric CO2 concentration is highly likely to result in global warming, sea level rise and ocean acidification. To reduce the environmental footprint of modern societies and address the limitations of fossil recourses, the projected increase in global energy demand must go along with the implementation of carbon neutral energy production and carrier systems. In this presentation, the current energy status and future options will be discussed. It will then be concluded with the introduction of some of our research efforts in addressing related energy issues.


主讲人简介:

黃国维教授,阿卜杜拉国王科技大学(KAUST)化学系教授,系主任,台湾大学获得学士学位,美国斯坦福大学获得博士学位。在加入KAUST前,黄博士在美国布鲁克海文国家实验室任研究员,新加坡国立大学任助理教授。黄博士迄今为止发表220余篇学术论文,有20余项国际专利。他主要的研究领域包括二氧化碳的转化与利用,储氢,小分子活化,反应动力学,DFT,均相催化,是金属有机领域的知名学者。黄教授同时担任《沙特化学学会会志》和《分子与工程材料》杂志的副主编。

作者 : 前沿交叉学科研究院 杨先勇

责任编辑 : 罗璟

阅读 : 0
相关热词搜索 :